Un virus se multiplică deci nu prin creștere și diviziune ca o celulă, ci prin producerea independentă a constituenților săi, care în final sunt asamblați pentru a reconstitui particula. Se vede deci că un virus posedă anumite proprietăți ale unui sistem viu, dar nu pe toate.

 A. Lwoff (1962)

Nehemiah Grew

Nehemiah Grew - fondatorul anatomiei plantelor

Marele naturalist englez s-a născut în anul 1628 la Warwickshire și a murit la Londra în anul 1711. A studiat medicina la Cambridge și Leiden, după terminarea studiilor stabilindu-se ca medic la Londra. În anul 1677 datorită meritelor sale științifice devine secretarul Societății regale din Londra.

Naturalist pasionat s-a preocupat toată viața de structura plantelor și a părților lor componente, împreună cu marele naturalist Marcelo Malpighi, colaboratorul său a pus bazele anatomiei plantelor.

Citește mai departe:Nehemiah Grew

Antony van Leeuwenhoek

Antony van LeeuwenhoekMarele naturalist olandez s-a născut la Delft, în anul 1632, și a murit în anul 1723, în același oraș. Îndeletnicindu-se încă din tinerețe cu meșteșugul de șlefuire a lentilelor, Leeuwenhoek își construiește unul din primele microscoape, care avea o putere de mărire de 150-200 de ori.

Microscopul său, de o construcție foarte simplă, îl ajută să intre într-o lume necunoscută. El este primul care a văzut un organism microscopic unicelular.

Citește mai departe:Antony van Leeuwenhoek

Georges Louis Buffon

Georges Louis Buffon

Marele naturalist Georges Louis Buffon s-a născut la Montbard nu de­parte de Dijon, în anul 1707, în acelaşi an cu ilustrul naturalist su­edez Charles Linne, şi moare la Paris în anul 1788.

În tinereţe a călătorit în Franţa, Italia şi Anglia. În Italia este profund impresionat de capodoperele sculpturii, picturii şi arhitec­turii, de pitorescul munţilor, văilor şi al vulcanilor.

În Anglia, după ce se perfecţionează în cunoaşterea limbii en­gleze, traduce diferite lucrări de matematică, fizică şi ştiinţe naturale. Aşa, studiază şi traduce din operele lui Newton, pentru care avea o mare admiraţie. Apoi, în anul 1735, traduce vestita operă a botanistului Hales, intitulată:  ”Vegetable statistics” (Statistica vege­taţiei), apărută în anul 1726.

Citește mai departe:Georges Louis Buffon

Emil Pop

emil-pop-întemeietorul palinologiei româneştiEmil Pop, (1897—1974) întemeietorul palinologiei româneşti.

Marele savant român s-a născut la 13 aprilie 1897 la Alba Iulia unde urmează şcoala primară. Studiile liceale le termină la Braşov în 1915. În anul 1923, urmează cursurile Facultăţii de ştiinţe a Universităţii din Cluj, pe care le termină în mod strălucit, obţinând diploma de licenţă cu distincţie. În anul 1928, la aceeaşi facultate obţine diploma de doctor în ştiinţe cu menţiunea „magna cum laude”.

Citește mai departe:Emil Pop