Cel mai neînsemnat organism, cea mai mică celulă, cea mai minusculă moleculă proteică este rezultatul unei experimentări care a continuat fără răgaz timp de două miliarde de ani.

Fr. Jacob (1970)

Există 2328 rezultate în dicționar. ,
Caută în dicționar
Termenul începe cu Conține Căutare exactă Căutare aproximativă
Toate A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S Ş T U V W X Y Z
Termen Definiție
KRILL

mic crustaceu planctonic, Euphausia superba, principalul aliment al balenelor cu fanoane din mările Polului Sud, de 6 cm lungime în stare adultă, când se aseamănă cu un crevete; se hrănește cu planctonul vegetal. Reprezintă o rezervă vie de proteine, din care începând din 1976, se pescuiește anual cantitatea de 150 000 — 350 000 t; producția anuală naturală oscilează între 100 și 650 milioane t. din care între 50 și 150 milioane t este exploatabilă (între 150 și 200 milioane t este consumată de balene, foci, cefalopode etc.). Partea comestibilă din krill reprezintă 27% din greutate, carnea sa conține aminoacizi indispensabili omului, precum și vitaminele A, B și D în cantități mari; proteinele reprezintă 65% din greutate, iar pigmenții carotenoizi le conferă culoare roșie.