Toate părțile unui organism viu sunt legate; ele nu pot funcționa decât atâta timp cât acționează toate împreună; a încerca să separi un element din tot, înseamnă să-l reduci în categoria substanțelor moarte, înseamnă să-i schimbi complet esența.

G.  Cuvier (1815)

Există 2328 rezultate în dicționar. ,
Caută în dicționar
Termenul începe cu Conține Căutare exactă Căutare aproximativă
Toate A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S Ş T U V W X Y Z
Termen Definiție
ULEIURI

(lat. oleum — ulei) — substanțe grase, lichide la temperaturi normale, produse obișnuit de celulele unor țesuturi vegetale (in, floarea-soarelui, ricin, soia, măslin etc.), dar și de unele țesuturi animale (delfin, ficat de pește etc.). Sunt insolubile în apă, dar solubile în benzină eter etc. Reprezintă un ester al glicerinei cu acizi nesaturați: oleic, linoleic, linolenic. Uleiul din semințele de in, în prezența oxigenului din aer, se usucă rapid datorită polimerizării acizilor linoleic și linolenic pe care îi conține.