… lucrul esențial în metabolism este că organismul reușește să se elibereze de entropia pe care nu poate să nu o producă atâta timp cât trăiește.

E. Schrodinger

Există 2328 rezultate în dicționar. ,
Caută în dicționar
Termenul începe cu Conține Căutare exactă Căutare aproximativă
Toate A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S Ş T U V W X Y Z
Termen Definiție
AMIDON

polizaharid (C6H10O5)n complex, de origine vegetală, substanță de rezervă depozitată în fructe, semințe, tuberculi sau rădăcini. Este o sursă importantă de glucide pentru oameni și animale. Amidonul se formează în plante în urma fotosintezei, ca rezultat al polimerizării glucozei. Este un amestec de două substanțe; amiloza și amilopectina; prin hidrolizare cu enzime (amilaze) din amidon se obține maltoză —► dextrine —► glucozd. Semințele de cereale (grâu, porumb ș.a.) conțin circa 70%, iar tuberculii de cartof, circa 20% amidon, raportat la substanța uscată.