Virusul poate fi privit, pe planul „esenței” sale, ca un sistem în care „viul și „ne-viul” se întrepătrund într-o unitate dialectică a contrariilor. Lumea virusurilor poate fi concepută, deci, ca un moment al continuității și discontinuității dintre materia „vie” și „ne-vie“.

M. Georgescu & Maria Mateescu (1978)

Hipocrate

hipocrateHipocrate (460—377 î.e.n.) s-a născut în insula Cos din Marea Egee. Încă din tinereţe Hipocrate a fost bine cunoscut ca medic care umbla prin sate şi vindeca oamenii nevoiaşi. Această activitate desfăşurată încă din tinereţe în slujba şi binele omului, l-a ajutat să dobândească o bogată experienţă medicală şi i-a dat prilejul să cunoască anumite ţinuturi cu tipuri diferite de oameni.

În insula Cos, el a organizat o renumită şcoală medicală. Împreună cu elevii săi studia anatomia şi fiziologia pe diferite animale şi apoi cunoştinţele dobândite le aplica la om, deoarece în acea epocă erau interzise disecţiile pe cadavrele omeneşti.

Citește mai departe:Hipocrate

Ibn-Sina Avicenna

AvicennaIbn-Sina Avicenna (Abū ʿAlī al-Ḥusayn ibn ʿAbd Allāh ibn Sīnā)(980—1037), este un reprezentant de seamă al medicinii şi biologiei arabe.
Marele medic şi naturalist s-a născut în anul 980 la Buchara şi a murit în anul 1037 la Hamadan.
Ibn-Sina, cunoscut mai ales sub numele latinizat de Avicenna, a fost supranumit „principele medicilor” şi „floarea culturii arabe”, fiindcă pe lângă un excepţional medic şi savant, era un filosof de mare fineţe, un abil om de stat şi un talentat poet.
Ibn-Sina a fost o figură de un umanism universal, de felul lui Leonardo da Vinci sau Goethe.
Originea lui a fost controversată, fiind considerat persan sau arab.
În prezent se cunoaşte că a aparţinut poporului tadjik.

Citește mai departe:Ibn-Sina Avicenna

Aristotel

aristotelAristotel (382 - 322 î.e.n.), marele filosof grec al antichităţii, s-a născut în Tracia, într-o familie de medici. Tatăl său Nikomachos a fost medic la curtea regelui Macedoniei.

La vârsta de 17 ani, Aristotel se stabileşte în Atena, unul din cele mai mari centre culturale ale vremii. Aici, timp de aproape 20 de ani, îl are ca profesor pe cunoscutul filosof Platon, cel care organizează şi conduce renumita şcoală elenă, Academia Platonică, care a format numeroase generaţii de filosofi şi naturalişti antici. 

Citește mai departe:Aristotel

Claudius Galen

CLAUDIUS GALENGalen (129—200 î.e.n.) s-a născut în oraşul grec Pergam, ca fiu al unui arhitect, care i-a dat o educaţie deosebită, din care nu a lipsit, conform uzului timpului, studiul filosofiei platonice şi aristotelice, al ştiinţelor naturii şi al matematicii. Pentru medicină Galen a avut o înclinare deosebită, pregătindu-se în acest scop în oraşul natal, apoi în urma unor călătorii la Alexandria şi Smirna.

După ce a exercitat un timp medicina la Pergam s-a stabilit, în anul 164, la Roma, unde a devenit medicul lui Marcus Aurelius şi al fiului acestuia, Commodus. Aflându-se cu împăratul la Aquilea pe Dunăre, el ar fi participat la combaterea unei epidemii de pestă, dar datele relative la acest fapt nu sunt integral cunoscute.

Citește mai departe:Claudius Galen

Teofrast

teofrast parintele biologieiTeofrast (370—285 î.e.n.) s-a născut în oraşul Eres din Insula Lesbos.

Încă din tinereţe a fost atras de filosofie, fapt pentru care vine să studieze la Atena, unde devine discipolul lui Aristotel. După moartea acestuia, Teofrast este cel care moşteneşte biblioteca sa, cu cărţile şi manuscrisele lucrărilor proprii, ca şi Grădina botanică din Lycaion, care a reprezentat un important loc de studii botanice.

Teofrast publică în cariera sa peste 200 de lucrări din diverse domenii: estetică, metafizică, psihologie, politică, botanică şi zoologie.

Citește mai departe:Teofrast