E. Schrodingel (1950)
Termen | Definiție |
---|---|
KRILL |
mic crustaceu planctonic, Euphausia superba, principalul aliment al balenelor cu fanoane din mările Polului Sud, de 6 cm lungime în stare adultă, când se aseamănă cu un crevete; se hrănește cu planctonul vegetal. Reprezintă o rezervă vie de proteine, din care începând din 1976, se pescuiește anual cantitatea de 150 000 — 350 000 t; producția anuală naturală oscilează între 100 și 650 milioane t. din care între 50 și 150 milioane t este exploatabilă (între 150 și 200 milioane t este consumată de balene, foci, cefalopode etc.). Partea comestibilă din krill reprezintă 27% din greutate, carnea sa conține aminoacizi indispensabili omului, precum și vitaminele A, B și D în cantități mari; proteinele reprezintă 65% din greutate, iar pigmenții carotenoizi le conferă culoare roșie. |