Un organism nu reprezintă o ierarhie care poate fi descrisă exact în termeni morfologici; mai curind, el este un sistem de ierarhii care se întrețes și se încalecă în multe feluri și care pot să corespundă sau nu nivelurilor ierarhiei morfologice.

L. von Bertalanffy (1960)

Există 2328 rezultate în dicționar. ,
Caută în dicționar
Termenul începe cu Conține Căutare exactă Căutare aproximativă
Toate A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S Ş T U V W X Y Z
Termen Definiție
LEGUMINOASE

familie (Leguminosae) de plante cu flori, dicotiledone, cuprinzând un număr foarte mare și variat de specii (circa 10 000). Tulpina poate fi erbacee sau lemnoasă; rădăcina unora poate forma nodozități în care trăiesc în simbioză cu planta bacterii fixatoare de azot. Frunza este compusă. Floarea papilionată (în formă de fluture), cu corola zigomorfă, cu 5 petale inegale (stindardul sau vexilul — petala superioară, aripioarele sau alaepetale laterale și luntrită sau carena — două petale inferioare concrescute), androceul format din 10 stamine, gineceu unicarpelar, iar fructul o păstaie dehiscentă. Speciile leguminoase au numeroase utilizări: fasolea, mazărea, soia, lintea, bobul etc. sunt alimente proteice extrem de valoroase; lucerna, trifoiul, măzărichea etc. sunt furaje excepțional de nutritive; salcâmul, lupinul etc. sunt plante ornamentale, melifere etc. V. SIMBIOZĂ.