Proteinele se deosebesc de multe corpuri complexe prin instabilitatea lor față de multitudinea factorilor; substanțele proteice pot servi pentru transformările permanente și legice care constituie prima condiție pentru activitatea vitală.

D. I. Mendeleev (1874)

Nehemiah Grew

Nehemiah Grew - fondatorul anatomiei plantelor

Marele naturalist englez s-a născut în anul 1628 la Warwickshire și a murit la Londra în anul 1711. A studiat medicina la Cambridge și Leiden, după terminarea studiilor stabilindu-se ca medic la Londra. În anul 1677 datorită meritelor sale științifice devine secretarul Societății regale din Londra.

Naturalist pasionat s-a preocupat toată viața de structura plantelor și a părților lor componente, împreună cu marele naturalist Marcelo Malpighi, colaboratorul său a pus bazele anatomiei plantelor.

Lucrarea sa principală este intitulată „Anatomia plantelor”, a  apărut în Anglia în anul 1682. Ea cuprinde o vastă contribuție originală în domeniul al biologiei vegetale. El descrie numeroase organe ale plantei, vasele conducătoare, stomatele, diferitele tipuri de țesuturi vegetale etc.

Nehemiah Grew se numără printre primii anatomiști vegetali care au înțeles că bobița de polen reprezintă elementul sexual masculin la plante, susținând și argumentând existența sexualității în lumea vegetală. Se crede că Grew nu a ajuns singur la această idee, ci în urma sugestiilor date de un alt savant englez, Millington.

În descrierile prezentate în lucrările sale, el demonstrează că nu înțelegea și nu putea să explice pe deplin rolul diferitelor părți componente ale florii, stabilind analogii cu lumea animală, asemănând anterele cu testiculele, polenul cu sămânța animalelor iar pistilul cu penisul animalelor.

Ca și numeroși naturaliști ai timpului său, Nehemiah Grew a fost un deist convins, care pleca de la ideea că Dumnezeu a creat plantele și animalele, dând explicații formale, fanteziste și mecaniciste diverselor procese pe care le observa în natură. Cu toate astea, Nehemiah Grew rămâne pentru istoria biologiei întemeietorul anatomiei plantelor și descoperitorul țesuturilor. 

Prev Next
francesco-redi-adversar-convins-al-teoriei-generatiei-spontanee

Francesco Redi s-a născut la Arezzo în anul 1626 și a murit la Pisa, în 1697. Încă din copilărie a îndrăgit natura și la maturitate a devenit un talentat și înzestrat cercetător, dornic de...

Read more